Barva bullteriérů

Začnu krátkým veselým příběhem. Genetika je od gymnázia mým koníčkem a velmi podrobně jsem ji studovala u králíků, potkanů a bulteriérů. Dokonce jsem šlechtila barevné rázy.


(článek MVDr. Simony Müllerové)

Při studiu zbarvení u bulíků jsem narazila na určité záležitosti, které nebyly v knihách popsané. Ale nebylo jak je ověřit nebo kým je konzultovat.

Je to pár let zpátky... Můj rakouský přítel mě pozval na slavnost od jejich bulteriér klubu. Dokonce tam měla být i pžednáška o dědičnosti barev. Pozvání jsem s radostí přijala a nachystala si na přednášejícího svoje dotazy. Konečně se i já dovím něco nového. Týden před událostí jsme si upřesnili akci a ve smluvenou dobu pro mě přijel.
Cestou jsme si povídali o všem možném, konverzovat v němčině umím docela slušně, nicméně všemu nerozumím. A tak, když jsme zastavili před krásnou restaurací, měla jsem jisté pochybnosti. "A kdo má tu přednášku?" Odpověď byla nesrozumitelná. Zeptala jsem se znovu. Tentokrát byla zcela jasná. "NO TY!!". Na pár vteřin jsem ztuhla. Pak jsem si řekla, že když znám tuto problematiku zepředu i zezadu 24 hodin denně, nějak to přeložím. Dostala jsem tabuli křídy..., pomocníky a psy. Rakušáci mi tleskali, byli moc milí a já jsem zhubla asi tři kila. Byla jsem úplně mokrá potem a kalhoty ze mě doslova padaly. A teď vám zase zpět do češtiny přeložim onu přednášku.



Genetická informace pro barvu u psů je uložena na několika "místech" (locusech), přičemž u každé rasy se využívá různý počet míst a různé varianty na nich. Jedinec svou genetickou informaci rozdělí napůl, aby se jeho půlka mohla spojit s půlkou partnera. Tím vznikne nová plnohodnotná informace. Přičemž je věc náhody, která z půlek se spojí s kterou z půlek od partnera / záměrně nepoužívám odborné názvy, protože barva může zajímat člověka s jakýmkoliv vzděláním zcela vzdáleným medicíně nebo chovatelství. Dají se tedy procentuálně vyčíslit barevné varianty, ale každý nově vznikající tvor si vybírá z těchto procent. Jednoznačně můžeme říct, které barvy se vyskytnout nemohou při určitém spojení. Ale z těch, které se vyskytnout mohou, Vám procenta nemusí odpovídat, protože procenta platí pro každého jedince zvlášť. Jednoduchý příklad: připustíme Xaviera s fenou stejnou jako Xavier, 25% černá s pálením, 75% žlutá. Každé štěně při svém vzniku má 25% šanci být černé s pálením a 75% být žluté. Do kterých procent se "vleze", to je věc přírody.

Nyní konkrétně
Máme "místo" E. Na E je u bulíků barva žíhaná Eebr a barva žlutá Em. Protože konkrétní informace u jedince musí mít složku matky i otce, vznikají na E varianty EebrEebr, EebrEm, EmEm. protože Eebr je silnější než Em, nedovolí v kombinaci EebrEm, aby se Em projevila. Em je vloha schopná se projevit jen v jednotné kombinaci EmEm. Takže žíhaný pes EebrEebr namůže mít žluté děti, nemůže je mít ani se žlutou fenou EmEm, neboť žlutý je jen ten, který má 2 Em = EmEm, a protože rodič EebrEebr nemá žlutou vlohu Em, v žádném případě dát žluté potomstvo /ani tricolor viz. dále/ nemůže, zatímco žíhaný rodič EebrEm žluté potomstvo dá v určitém případě. Druhý rodič musí být buď žíhaný EebrEm anebo žlutý EmEm. Zevně neodlišíme žíhané zvíře EebrEebr od EebrEm. Pokud víme, že jeden z prarodičů byl žlutý EmEm, pak je jisté, že náš rodič zevně žíhaný je geneticky EebrEm. Pokud náš žíhaný pes pochází z žíhaných pra a praprarodičů, nemáme jistotu, zda vlohu nese či ne. To poznáme až krytím s vybranými partnery.

Příklady:

Na místě A je u bulíků barva žlutá ay a barva černá s pálením at. ay je silnější než at, proto se při společném výskytu ayat nemůže vloha pro černou s pálením at projevit. Pes černý s pálením atat (Garrya) musí mít dvě vlohy, od každého rodiče jednu at, tedy rodiče žíhaní, žlutí a černě žíhaní musí být nositeli této barevné vlohy. Kombinace dvou at = atat je, ale tak silná, že potlačí vliv barevných vloh z místa E natolik, že se projeví jen na místech pro "pálení", čili na čumáku, tečky nad očima, čárky na prsou a tlapky, světýlko pod ocáskem. Jeli pes na E žíhaný (EebrEebr nebo EebrEm ) a na A černý s pálením atat, je výsledná barva černá s žíháním. Jeli pes na E žlutý EmEm, pak zůstává při atat černý s pálením.
Pes na A žlutý ayay nebo ayat se barevně projeví podle E, zůstane žíhaný v případě EebrEebr a EebrEm a zůstane žlutý EmEm. Psi, kteří zevně vykazují určitou barvu - žlutou, žíhanou a černou s žíháním, se tedy geneticky liší a mohou štěpit různé barvy podle vzájemného spojení. Jsou li nositeli žluté a černé s pálením, poznáme podle rodičů nebo až podle potomstva.

Jisté je, že pes černý s pálením je geneticky vždy stejný, neexistuje jiná varianta než atatEmEm, to znamená, že ze dvou černých s pálením nic jiného nedostaneme.
Žlutí mohou být ayat nebo ayay, ale vždy EmEm, to znamená, že dva žlutí mohou vyštěpit černou s pálením a žlutou, rozhodně ale nikdy žíhanou. Žíhaní mají vždy nejméně 1 Eebr a maximálně at. Mají-li dvě atat, už jsou černí s žíháním. Z žíhaných a černých s žíháním vyštěpíme žíhané, černé s žíháním, i žluté a černé s pálením.
To byly barvy.

Bílá není barva, ale strakatost. Bílý pes není barevně bílý, ale extrémně strakatý! I když je celý bílý, znamená to, že jeho barva, pro kterou platí výše uvedená pravidla, je potlačena na minimum.
Strakatostí je několik druhů. Pozor, do strakatosti patří i celobarevná. Celobarevná žíhaná, žlutá, černá s žíháním, černá s pálením. Vlivem modifikačních faktorů na celobarevné vlohy se bílá může objevit na prstech, čárkou na nose, znakem na prsou. Strakatost určuje místo S. Celobarevný jedinec /např. Xavier/ je SS, má celobarevnou vlohu po obou rodičích. sisi je jedinec extrémně strakatý, tedy bílý se znaky nebo bez, pokud je pes Ssi vzniká irská strakatost, lysina, límec, nohy, náprsenka, špička ocasu, nejběžnější. Rozsah znaků je různý, ale dá se odlišit od celobarevní s modifikačními faktory. Bílý jedinec sisi s bílým tedy v žádném případě nevyštěpí nic jiného naž bílou. Celobarevný SS jen celobarevné. Jisté je, že celobarevný a bílý spolu budou mít všechna štěňata s irskou strakatostí. Připustíte - li Xaviera a bílou fenu, nemůžete mít bílé štěně /mutace je jedna z několika miliónů/. Stejně tak Xavier s fenou s irskou strakatostí nikdy nevyštěpí bílou, protože on je SS, irská je Ssi, takže se nikdy nemohou sejít dvě sisi aby potlačily barvu do extrému.

Ještě pár příkladů.
Protože Orfeus ve 3 vrzích s černěžíhanou fenou nevyštěpil černou, je velmi pravděpodobné, že nemá at, protože je ze žluté matky, je jisté, že je ayayEebrEm. Nebude mít nikdy tricolora ani černěžíhaného potomka. Protože je Xavier jeho syn po černé s žíháním Cicatrix, je jisté, že od matky má at a od otce ay, od matky musí mít Em a od otce také Em, aby byl žlutý. Orf i Trixi mají irskou strakatost a proto spolu mají celobarevné (Xavier), irské (Xanthos) a bílé štěňata. Moje stará Véra (Baiae) byla celožíhaná SS, protože štěpila všechny barvy, je jisté, že byla ayatEebrEmSS. U jejích žíhaných dětí nevíme, které žlutou a černou s pálením, dokud je nepřipustíme. Rus Fidzhit kryl bílou Wiccu, která je barevně černá je barevně černá s pálením (z žíhané matky dostala žlutou a od trricolor otce žlutou, od obou černou s pálením). S Rusem vyštěpila žlutou, z čehož vyplývá, že Fidzhit na E je EebrEm, druhá fenečka měla černé s pálením, takže on je na A ayat. Fidzhit tedy může štěpit tricolor, žlutou a samozřejmě žíhanou se všemi variantami strakatosti, protože on má irskou Ssi.

Přeji Vám krásná barevná štěňátka a zamotanou hlavu. Dotazy zodpovím.

autor článku:
MVDr. S. Müllerová




Mohlo by Vás také zajímat:

Zbarvení bullteriéra - Každý majitel a hlavně chovatel by měl znát alespoň rámcově příslušný plemenný standard. Zbarvení jako základní identifikační údaj psa v něm určitě zaujímá důležité postavení. Většina ostatních exteriérových parametrů může být hodnocena i výrazně odlišně.

Aktuality

4.2.2018

Ciao Bella Mini Sherak

naše chovná fena miniaturního bullteriéra Ciao Bella Mini Sherak absolvovala veškará zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

15.7.2017

Capri Blu Mini Sherak

naše mladá fenka miniaturního bullteriéra Capri Blu Mini Sherak složila zkoušku ZOP, ZZO a také canisterapeutické zkoušky

1.7.2017

Adios Amigos Mini Sherak

náš plně testovaný chovný pes miniaturního bullteriéra Adios Amigos Mini Sherak ve svých 3 letech opakovaně absolvoval veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravý, vhodný k chovu - udělen CZDR II.

23.5.2017

Avallon Beauty Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Avallon Beauty Mini Sherak opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

23.5.2017

Asmine Belle Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Asmine Belle Mini Sherak opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

20.5.2017

Afinity Blue Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Afinity Blue Mini Sherak - matka našeho vrhu E-Mini Sherak - opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

14.5.2017

Captain Hope Mini Sherak

mladý pejsek miniaturního bullteriéra Captain Hope Mini Sherak - na své první výstavě ve Finsku získal skvělé ocenění V1, CAJC, BOJ, BOS

5.5.2017

B-Mini Sherak

všichni jedinci z tohoto vrhu absolvovali veškerá zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravý/á, vhodný/á do chovu, celý vrh je tedy plně testovaný s ověřenou parentitou

5.5.2017

Bonjour Madame Mini Sherak

naše fenka miniaturního bullteriéra Bonjour Madame Mini Sherak absolvovala veškerá zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu, je tak nyní plně testovaná


Novinky na webu

4.2.2018

Ciao Bella Mini Sherak

naše chovná fena miniaturního bullteriéra Ciao Bella Mini Sherak absolvovala veškará zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

14.3.2017

T-3 Sherak

fotogalerie vrhu - přidány nové fotografie psa Tiger Sherak ve 3 letech

2.11.2016

C´est la Vie Mini Sherak

mladá fenka miniaturního bullteriéra C´est la Vie Mini Sherak - přidány aktuální fotografie

7.9.2016

Romance Sherak

naše chovná fena Romance Sherak, matka několika našich vrhů a také matka našeho chovného psa Vinty Sherak - přidána aktuální fotografie z 13 let věku

Vítejte na sherak.cz

Odkazy

doporučujeme Vám:

veterinární péče e-shop



SHERAK

chovatelská stanice německých ovčáků a miniaturních bullteriérů

Rooseveltova 1512 Říčany 251 01