chov psů s PP a bez PP

Názor chovatele na chov a prodej psů bez průkazu původu.


Již přes 20 let se aktivně věnuji chovu německých ovčáků a nově i miniaturních bullteriérů s doposud odchovanými více než 90 vrhy zapsanými v plemenné knize. Po celou dobu se snažím odchovávat především zdravá štěňata po zdravých rodičích, výhradně a pouze s průkazem původu.
V poslední době se však snad více než dříve setkávám se zájemci o štěňátka bez průkazu původu (bez PP). Každému takovému zájemci vždy říkám to samé, a to:
štěňata bez PP nechováme, mohu nabídnout jen štěňátka s průkazem původu.
Někteří se zajímají pouze o cenu štěňat, ta je pro ně směrodatná, jiní se ale občas zeptají na můj názor a na důvody, proč výhradně s PP, což mě vedlo k sepsání tohoto článku.

Nejprve bych zde ráda vyvrátila jeden mýtus, kterým jsou takzvaná "nadpočetná štěňata". Mnoho rádoby chovatelů tímto stále argumentuje a mnoho kupujících stále věří. Před lety bývalo zvykem omezovat fenám počet štěňat ve vrhu, a tak se tehdy opravdu mohlo stát, že průkaz původu dostal pouze daný počet štěňat a ostatní štěňátka byla takzvaně bez papírů. V současné době, a to platí již řadu let, však není počet štěňat v jednom vrhu nijak omezen, a tak se nestane, že by některá štěňata "papíry", správně tedy průkaz původu, nedostala.

Od zájemců o štěňata bez PP většinou slýchám "my papíry nepotřebujeme, chceme jen pejska k domku na hlídání", "rádi bychom fenečku, ale chovu se věnovat nechceme, takže nám stačí fenka bez papírů", "na výstavy chodit nebudeme, tak k čemu by nám byl průkaz původu" apod... Tito lidé mají pocit, že průkaz původu je opravdu jen papír potřebný k účasti na výstavách, za který se platí zbytečně spousta peněz, a štěňátka bez PP jsou s těmi s PP naprosto rovnocená, jen bez "toho papíru". Ano, někdy tomu tak i může být, v naprosté většině případů však jde o štěňata nejistého původu - velice zjednodušeně řečeno. Samotný průkaz původu ale nestojí tolik, dejme tomu 300 Kč, velmi nákladný je ale celý proces potřebný k tomu, aby chovatel mohl odchovat svá štěňata s PP. Co vůbec je a k čemu slouží průkaz původu?

průkaz původu (PP)

Je to doklad o původu psa, jde o jakýsi "rodný list" štěněte, kde naleznete předky několik generací zpět spolu s nejdůležitějšími informacemi o nich, a je současně zárukou původu psa, není však v žádném případě záručním listem na psa! Díky tomuto průkazu máte jistotu, že z Vámi vybraného roztomilého štěňátka vyroste opravdu jedinec plemene, pro které jste se rozhodli. Podívejme se ale na to, jak vše v chovu s PP funguje, a začněme právě u štěňátek...

Štěňata s PP

Aby štěňátka dostala průkaz původu, nejen, že oba jejich rodiče musejí mít také PP, navíc však ještě musejí být chovní. Chovnými se stanou po splnění tzv. podmínek chovnosti a ty se mohou u různých plemen lišit, obecně však platí následující:

Teprve po splnění všech podmínek pro zařazení do chovu je jedinec chovný a jeho potomci tak mají nárok na vystavení průkazu původu. Štěně s průkazem původu má tedy všechny předpoklady k tomu, aby z něj vyrostl jedinec odpovídající standardu daného plemene, avšak sám tento průkaz původu není zárukou toho, že ze štěněte bude jednou také chovný pes či fena. Aby z takového štěňátka chovný jedinec byl, musí i on v dospělosti splnit všechny podmínky chovnosti... Takto zůstává chov neustále pod kontrolou, nevhodní jedinci, přestože mají PP, jsou vyřazeni, resp. nejsou do chovu zařazeni, aby neprodukovali štěňata se stejnými vadami. Není tedy tak úplně samozřejmé a jednoduché chovat štěňata s průkazem původu a od koupě štěňátka k jeho uchovnění a následnému odchovu štěňat s PP vede dlouhá a náročná cesta.

Štěňata bez PP

Nyní bych zde ráda zmínila tu druhou stranu mince, tedy chov štěňátek bez PP a problémy, které plynou z koupě takového štěněte. Podívejme se tedy, co by Vás mohlo potkat, rozhodnete-li se pro takové štěňátko.

vzhled jedince

Téměř všechna štěňátka jsou tak krásná a rozkošná, že jim prostě nelze odolat! A když si takovou roztomilou kuličku jednou přivezete domů, získá si vás natolik, že byste ji již nevyměnili - vašeho pejska si velice rychle zamilujete a stane se z něj člen rodiny. Ale když z něj pak vyroste něco, co vámi vybrané plemeno připomíná jen velmi vzdáleně, něco zcela odlišného od toho, co jste ve skutečnosti chtěli... Vašeho psa budete mít stále stejně rádi, ale necítili byste se poněkud podvedeni? Nebyli byste zklamaní? A to stále mluvím zatím jen o vzhledu...

zdravotní rizika

Je tedy na čase přejít k té horší stránce věci, a to k již zmíněným vadám vylučujícím jedince z chovu. Mezi ně patří lehké, dalo by se říci "kosmetické" vady, které pejskovi život nijak neomezují, např. chybějící zuby, vadné zbarvení srsti apod. Bohužel sem však patří také vážná geneticky podmíněná onemocnění. Každé plemeno je více či méně zatíženo nějakou nemocí (případně i nemocemi), s kterou chovatelé toho kterého plemene bojují, a čím závažnější takové onemocnění je, tím větší je snaha problém odstranit. Např. u německého ovčáka jde především o dysplazii kloubů, kyčelních i loketních, a proto je u tohoto plemene RTG kyčlí i loktů do chovu povinný, jedinec s dysplazií vysokého stupně je tak z chovu vyřazen. U jiných plemen může být takovýchto onemocnění ale mnohem více a pro představu zde mohu vyjmenovat alespoň některá z nich: luxace patelly, dědičná onemocnění očí, dědičná onemocnění ledvin, dědičná onemocnění srdce a mnoho dalších. Pokud je jedinec postižen některou z těchto geneticky podmíněných chorob, velice zjednodušeně řečeno předává dispozice k onemocnění dál i svým potomkům. Takže jedinec, jenž je vyřazen z chovu právě pro některé z takovýchto onemocnění, dává sice "čistokrevná" štěňátka, šíří ale dále svou chorobu, která se ve většině případů projeví až v dospělosti, čili v době, kdy právě vaše štěňátko bez PP je již právoplatným členem vaší domácnosti a rodiny. Pak tedy máte doma pejska nemocného, jehož léčba někdy stojí "jen" spoustu peněz, jindy ale takové onemocnění stojí i život psa... A věřím, že v takové situaci byste dali cokoliv za to, aby váš pejsek byl zdravý.

cena štěněte

Po všem, co jsem zde napsala, se znovu vracím zpět na začátek, a to ke zvýšenému zájmu o takzvaná "bezpapírová" štěňata. Zájem o štěňata bez PP je zcela jistě dán jejich nízkou cenou, mnoho lidí nechce utrácet tolik peněz jen "za papíry", které vlastně ani nepotřebují. Myslíte si ale, že vám ta ušetřená částka bude stačit např. na pokrytí výloh spojených s léčbou těžce nemocného psa? Ceny některých veterinárních zákroků a ošetření mnohdy několikanásobně převyšují pořizovací cenu štěněte...

Je pravda, že cena štěňat s PP bývá výrazně vyšší než cena štěňat bez PP, je však třeba si uvědomit, že tato cena odpovídá nákladům spojených s chovem jako takovým, ne jen s odchováním jednoho konkrétního štěněte či vrhu, jak tomu může být právě v případě štěňat bez PP. K zařazení jedince do chovu vede často náročná cesta (jak je výše popsáno v odstavci podmínky chovnosti), která bývá poměrně nákladná, výstavní poplatky se pohybují od několika set až po několik tisíc (v závislosti na druhu výstavy), veterinární vyšetření také nejsou laciná (např. RTG vyšetření kyčlí a loktů stojí zhruba 2500 Kč, jejich vyhodnocení pak další 1000 Kč) a i tyto náklady se promítají do konečné ceny štěněte, proto nelze počítat pouhé výdaje spojené s krmením a péči o štěňátka... U štěněte s PP máte ale jistotu, že z malé roztomilé kuličky, kterou si přinesete domů, vyroste opravdu pes, pro kterého jste se rozhodli, a nebudete zklamaní, že máte doma "voříška", který Vámi vybrané plemeno připomíná jen velmi vzdáleně či vůbec.

Štěně s PP či bez?

Stojíte-li stále ještě před otázkou, zda si pořídit pejska s průkazem původu či bez, a pokud opravdu nechcete platit za psa s rodokmenem a nezáleží vám až tolik na tom, jak by měl vypadat, nabízí se možnost pomoci nějakému odloženému pejskovi, kterých jsou bohužel plné útulky. A nechcete-li psa dospělého, někdy se v útulku dají sehnat i štěňátka.
Avšak ta "zaručeně čistokrevná" štěňátka bez PP, která jsou nabízena v inzerátech, jsou vždy obrovskou neznámou, ale mohou být i pořádným podvodem. A i když většinou matka štěňat k vidění bývá, otec je vždy nejistý... Vysvětlení rádoby chovatele, že jde rozhodně o čistokrevná štěňata, ale právě toto jedno štěňátko nedostalo papíry jen proto, že bylo páté, šesté (nebo kolikáté Vás napadne), je opravdu nesmysl, jak jsem již zmínila v úvodu.

Uvědomte si, že koupí štěněte bez PP podporujete množení křížených a nemocných psů a současně i jejich týrání. Zdají se vám tato slova silná? Pokud sháníte štěňátko na inzerát, nikdy nevíte, na koho narazíte... Jste si jisti tím, že opravdu víte, odkud vaše štěňátko pochází? V jakých podmínkách bylo odchováno, čím bylo krmeno, jak bylo zacházeno s ním i jeho sourozenci? Víte jistě, že jeho matka měla, má a nadále bude mít veškerou péči? Takových, kteří naletěli a v dobré víře si pořídili štěňátko z množírny bylo již mnoho.

Psí množírny

Kromě seriózních chovatelů psů s průkazem původu, jejichž chov se řídí přesně danými pravidly a je kontrolován, totiž existují i "chovatelé" štěňat bez PP, na ty se však nevztahují žádná pravidla a povinnosti a chov štěňat bez PP si tak reguluje pouze sám chovatel. Sám se rozhodne, kdy svou fenu nakryje, sám si vybírá krycího psa, bez ohledu na věk, zdraví, původ, povahové či exteriérové vlastnosti, a navíc bez jakékoliv kontroly. Toho bohužel využívají ti, kteří chtějí na chovu a následném prodeji psů pouze vydělávat bez sebemenšího vztahu ke zvířatům. V jejich případě tuto činnost pak ani nelze nazývat chovem, mnohem výstižnější je výraz množení.

Tito množitelé využívají zájmu veřejnosti o módní trendy a nabízejí především štěňata těch plemen, která jsou momentálně v oblibě, je o ně velký zájem a jejich cena rozhodně nepatří k nízkým. Mnohdy nabízejí svá štěňata s PP i bez PP, přičemž výrazně nižší cenou štěňat bez PP lákají zájemce, kteří nechtějí pejska či fenku k chovu a mají tak pocit, že je zbytečné utrácet spoustu peněz navíc jen za "papíry". V takovýchto množírnách rozhodně nejde o chov, ale pouze o co nejsnazší výdělek s co nejnižšími náklady, a tak bývají zvířata mnohdy odchovávána v otřesných podmínkách, kde jsou zbídačení, vyhublí a nemocní psi zavřeni v malých klecích, které jsou často naskládany na sebe a v nichž musí psi pod sebe i kálet, případně se pohybují volně po kotníky ve vlastních výkalech, bez dostatku krmiva a vody, bez jakékoliv péče... Feny jsou zde pouhým zdrojem příjmů a není o ně dobře postaráno, jen plní svůj úkol - rodí štěňata a starají se o ně, dokud jim síly stačí. Vzhledem k tomu, že zde není naprosto žádná kontrola, kříží se mezi sebou i jedinci úzce příbuzní a nemocní, jejich štěňata pak bývají často také nemocná, pohublá, s vrozenými vadami a jsou nabízena v příliš nízkém věku. Když se štěňata "nevydaří", nepodaří se je včas prodat či jsou jednoduše nadbytečná, pak končí v útulcích či jen tak pohozená na ulici, v horších případech dokonce umírají. Stejný konec bohužel čeká i feny, které již nejsou schopny další reprodukce a jsou tak jen na obtíž.

Někteří zájemci o štěně ve své snaze ušetřit obvolávají inzeráty a shání tu nejnižší cenu, aniž by věděli, z jakých podmínek štěňátko pochází. Množitelé mají prodej štěňat velice dobře promyšlený a kupující většinou ani nemá možnost zjistit, že jde právě o množitele. Koupí štěněte z těchto množíren tak podporují jejich další činnost - nadprodukci štěňat, držení psů v otřesných podmínkách, jejich zubožování a týrání psychické i fyzické. Více o tomto tématu si přečtěte v našem článku Množírny psů.




Něco na závěr

Jak jsem uvedla na začátku, chovu německých ovčáků se věnuji již 20 let, je to má práce a zároveň celoživotní koníček. Za tu dobu jsem odchovala opravdu velké množství štěňátek, o která vždy pečuji s láskou a která novým majitelům předávám zdravá. Spolu se štěnětem se snažím předat i co nejvíce informací a rad, aby majitel věděl vše potřebné a důležité, a vždy doufám, že z mých štěňátek vyrostou ti nejrásnější němečtí ovčáci. Přestože se snažím dělat maximum a štěňátkům vybírám rodiče krásné a především zdravé, nevyhnula jsem se bohužel za ty roky u svých odchovů ani různým nemocem a vadám. Každý chovatel z vlastní zkušenosti ví, že i přes veškerou snahu některé věci není možné ovlivnit... A tak i po zcela zdravých rodičích se může vyskytnout nemocný či pro chov nevhodný potomek, i u štěněte po rodičích šampionech se může objevit vada vyřazující z chovu. Budete teď možná namítat, k čemu tedy průkaz původu a nákladný chov s PP vlastně je, když i takové štěně může být nemocné či "vadné".

Pes není věc, u které se dají součástky před namontováním kontrolovat, případně vadné součástky měnit za jiné, navíc v době odběru pes ani není "hotov" - je to ještě štěňátko, do kterého nevidí ani majitel, ale ani chovatel. Psi přezubují z mléčného na trvalý chrup zhruba od 4 do 6 měsíců věku, pak teprve zjistíte, zda štěněti vyrostly všechny zuby, hlava ale roste mnohem déle a např. skus se může měnit po celou dobu růstu lebky, ani kloubní aparát není v době odběru štěněte (ve věku 7 - 8 týdnů) ještě vyvinutý tak, aby bylo možno zjistit, jak na tom štěně bude v dospělosti např. s dysplazií. Ale pes je především živý tvor, zvíře, které může onemocnět stejně jako člověk, bez něčího zavinění. Průkaz původu tedy v žádném případě není záručním listem na 100% zdraví ani na 100% bezvadnost psa po celý jeho život. PP je zárukou původu, zárukou toho toho, že štěně je opravdu "čistokrevné", že oba jeho rodiče odpovídají standardu plemene a splňují všechny podmínky (exteriérové, povahové ale i zdravotní) chovnosti. Díky němu si můžete zjistit, kdo byli předci vašeho štěněte, jak vypadali a zda byli zdrávi, a můžete si vybrat, po jakých rodičích štěňátko chcete. Víte, že chovatel udělal vše pro to, aby štěňátka byla zdravá a přesně taková, jaká by měla být. Navíc chovatelé psů s PP jsou registrováni a jejich chov je kontrolován, nejsou to tedy anonymní prodávající skrývající se za neznámým telefonním číslem v inzerátu.

Od dětství miluji zvířata a má láska ke psům naprosto ovlivnila celý můj život, osobní i profesní. A přestože jsem jednoznačně proti chovu psů bez průkazu původu, můj první pes byl německý ovčák bez PP a v současné době máme také jednoho psa bez PP, kavkazského pasteveckého psa, kterého jsem "adoptovala" poté, co o něj jeho původní majitel ztratil zájem. Rozhodně tedy neodsuzuji psy bez průkazu původu, odsuzuji však jejich chov a množení.

© Petra Knihová, CHS Sherak



Mohlo by Vás také zajímat:

Množírny psů Množírny psů - Přestože je výraz psí množírny v poslední době skloňován snad ve všech pádech, bohužel se stále najde mnoho těch, kteří svým zájmem o štěňata bez PP činnost těchto zařízení podporují... Informace i fotografie naleznete zde.

Průkaz původu psa - Co je to průkaz původu (zkráceně PP) a k čemu je dobrý?

štěňátka bez PP - zaručeně čistokrevná, krásná a zdravá štěňátka bez PP! sháníte taková? přečtěte si tento náš článek...

Aktuality

4.2.2018

Ciao Bella Mini Sherak

naše chovná fena miniaturního bullteriéra Ciao Bella Mini Sherak absolvovala veškará zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

15.7.2017

Capri Blu Mini Sherak

naše mladá fenka miniaturního bullteriéra Capri Blu Mini Sherak složila zkoušku ZOP, ZZO a také canisterapeutické zkoušky

1.7.2017

Adios Amigos Mini Sherak

náš plně testovaný chovný pes miniaturního bullteriéra Adios Amigos Mini Sherak ve svých 3 letech opakovaně absolvoval veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravý, vhodný k chovu - udělen CZDR II.

23.5.2017

Avallon Beauty Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Avallon Beauty Mini Sherak opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

23.5.2017

Asmine Belle Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Asmine Belle Mini Sherak opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

20.5.2017

Afinity Blue Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Afinity Blue Mini Sherak - matka našeho vrhu E-Mini Sherak - opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

14.5.2017

Captain Hope Mini Sherak

mladý pejsek miniaturního bullteriéra Captain Hope Mini Sherak - na své první výstavě ve Finsku získal skvělé ocenění V1, CAJC, BOJ, BOS

5.5.2017

B-Mini Sherak

všichni jedinci z tohoto vrhu absolvovali veškerá zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravý/á, vhodný/á do chovu, celý vrh je tedy plně testovaný s ověřenou parentitou

5.5.2017

Bonjour Madame Mini Sherak

naše fenka miniaturního bullteriéra Bonjour Madame Mini Sherak absolvovala veškerá zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu, je tak nyní plně testovaná


Novinky na webu

4.2.2018

Ciao Bella Mini Sherak

naše chovná fena miniaturního bullteriéra Ciao Bella Mini Sherak absolvovala veškará zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

14.3.2017

T-3 Sherak

fotogalerie vrhu - přidány nové fotografie psa Tiger Sherak ve 3 letech

2.11.2016

C´est la Vie Mini Sherak

mladá fenka miniaturního bullteriéra C´est la Vie Mini Sherak - přidány aktuální fotografie

7.9.2016

Romance Sherak

naše chovná fena Romance Sherak, matka několika našich vrhů a také matka našeho chovného psa Vinty Sherak - přidána aktuální fotografie z 13 let věku

Vítejte na sherak.cz

Odkazy

doporučujeme Vám:

veterinární péče e-shop



SHERAK

chovatelská stanice německých ovčáků a miniaturních bullteriérů

Rooseveltova 1512 Říčany 251 01