nebojte se DNA

Poslední rok, snad více než kdy dříve, je velmi diskutované téma zdravotního testování a k němu se úzce váže i testování DNA. Běžné zdravotní testy jsou většině z nás více méně známy, DNA testy však zatím nejsou příliš využívány.

nebojte se DNA

Ráda bych vám tedy tuto tématiku trochu přiblížila, na úvod by bylo vhodné nejprve stručně shrnout, co je DNA profil, k čemu slouží a jak je možné jej získat.

Co je vlastně DNA profil?

Stanovení DNA profilu (neboli genetického profilu) znamená určit soubor genetických znaků, které jsou pro daného jedince charakteristické a nezaměnitelné, např. jako otisk prstu. Podle genetického profilu lze jedince kdykoliv jednoznačně identifikovat.

K čemu DNA profil slouží?

DNA profil slouží v první řadě k identifikaci jedince, ale také k potvrzení příbuznosti, stejně jako u lidského druhu. Pro určení rodičovství je potřeba i vzorek obou rodičů, případně alespoň jednoho z nich. Hledají se společné znaky v DNA potomka a rodičů (rodiče) a pokud znaky odpovídají, je laboratoří potvrzena příbuznost - biologický rodič se shoduje s potomkem vždy z 50% v každém markeru.

Jak se získá vzorek DNA?

DNA jedince lze získat ze vzorku krve či ze stěru sliznice, odběr vzorku krve je ale jistější. Takto získanou DNA je možné využít k mnoha genetickým testům a také ji lze archivovat k budoucím použití.

Jak probíhá odběr?

Odběr krve i stěru provádí vždy veterinář, který vyplní žádanku a zároveň potvrdí identitu zvířete kontrolou čísla čipu či tetování. Poté odesílá odebraný vzorek do laboratoře, kde je analyzován. Tam je také možno DNA archivovat.

Co je databáze DNA profilů a k čemu je dobrá?

Laboratoř, která DNA profily vytváří, všechny své výsledky uchovává, čímž vzniká databáze těchto DNA profilů. Pokud tato laboratoř vytvoří nový DNA profil, je možné jej porovnat s těmi, které již v databázi jsou, čímž lze potvrdit, případně vyloučit otce či matku testovaného jedince.

Co znamená potvrzení parentity, příp. paternity či maternity?

Slovo parentita by se dalo přeložit jako rodičovství, při potvrzení parentity tedy mluvíme o shodě původu potomka s oběma uvedenými rodiči (musíme mít k dispozici DNA profily potomka i obou rodičů), u potvrzené paternity (otcovství) jen o shodě potomka s uvedeným otcem a u maternity (mateřství) zase s matkou.

Použití v praxi

Ověření původu pomocí DNA je dnes již běžnou praxí u řady plemen psů, koček, koní i hospodářských zvířat, lze tak zamezit možným chybám či podvodům a manipulaci s původem zvířat. Z DNA je také možné získat spoustu cenných informací o geneticky přenosných nemocech (např. PKD, PLL a mnoho dalších - viz. nabídka laboratoře Genomia).



Příklad využití DNA profilu v praxi

Pevně věřím, že drtivá většina chovatelů je poctivá, nicméně připusťme lidskou chybu... Chovatel svou chovnou plně testovanou fenu nakryje plně testovaným chovným psem a krytí je úspěšné, ihned po návratu domů však fenu nechtěně překryje jiný pes. Krycí list je vystaven a po 2 měsících se narodí štěňátka - ale kdo je vlastně biologický otec? Bez DNA testu to nikdo nemá šanci zjistit, v PP je každopádně zapsán ten pes, který je uveden v krycím listě. Pokud bychom měli k dispozici DNA profily rodičů, bylo by možné ověřit parentitu štěněte, čili zjistit, zda otec uvedený v PP je opravdu biologickým otcem štěněte. Na druhou stranu jsem přesvědčena, že bude-li možná takováto kontrola původu, chovatelé budou mnohem pečlivější a podobná „nedopatření“ a chyby si jednoduše nedovolí. Pokud by se ale chovateli opravdu stalo něco podobného, DNA profil potvrdí, kdo je rodič, a je-li otcem ten pravý - chovný pes uvedený v krycím listě, pak může mít chovatel klidné svědomí.

Příklady možné manipulace s původem jedince

Psala jsem, že věřím, že většina chovatelů je poctivá. Pokud ale začnu pochybovat o poctivosti některých z nich a začnu uvažovat, co všechno je dnes vlastně v chovu možné, napadá mě lecos... Zde jsou příklady, co všechno lze, možné záměny a jejich důvody:



Zdravotní testy a DNA

Na ČLSCH 2013 sice neprošel můj návrh na povinné testování DNA u chovných jedinců, udělal se ale obrovský krok kupředu co se zdravotních testů týče (povinný BAER test a test na PKD). Je tedy zcela zřejmé, že nám není lhostejné zdraví našich psů a fen i jejich potomků, chceme se jím zabývat a chceme chovat na zdravých jedincích. Pokud by ale nadále mohlo docházet k podobným situacím, jako jsem popsala výše, k čemu nám bude selekce pomocí zdravotních testů, když stále bude možné překrýt fenu nechovným či dokonce nemocným psem a dále tak produkovat nemocná zvířata?

Navrhuji, aby se majitelé chovných jedinců začali více zajímat o zdraví dalších generací bulteriérů nejen testováním zdraví, ale i kontrolou původu – ověřením rodičů pomocí jejich DNA profilů. Každý může svému psu či feně nechat vytvořit DNA profil a tento dát zcela dobrovolně k dispozici pro ověření parentity jeho potomků. Bude-li všemi používána stejná laboratoř, bude automaticky vedena i databáze všech vytvořených DNA profilů.

Pokud krycí pes poskytne svůj DNA profil a majitel feny, který si tohoto psa vybere ke krytí, udělá totéž, pak tento chovatel může zájemcům o štěňata nabídnout vrh s možností ověření parentity. A pokud vím, zatím u nás žádný takový vrh bulteriérů ještě nebyl odchován – jen jeden. Já - coby propagátor DNA testů - jsem šla ochotně příkladem, a tak má odchovaná štěňátka, narozená v květnu 2014, jsou prvním vrhem MBT u nás s ověřenou parentitou, protože oba rodiče mají DNA profil.

Jak vše probíhá a kolik to vlastně stojí?

Pro zjednodušení a sjednocení celého systému nepovinného testování DNA jsem pro stanovení DNA profilu a jeho uložení v databázi navrhla společnost Genomia s.r.o., kterou KABT již nyní využívá pro testy PLL u MBT či test PKD u BT, je tak tedy do budoucna šance na získání určitých výhod či slev při spolupráci KABT s Genomií. A jak vše probíhá? Majitel nechá svému psu či feně u veterináře odebrat vzorek krve, který po vyplnění žádanky a ověření identity jedince (pomocí čísla čipu, eventuálně tetovacího čísla) veterinář odesílá do laboratoře společnosti Genomia. Zhruba za 1 až 2 týdny jsou výsledky hotové, po zaplacení faktury majitel obdrží DNA profil psa/feny a současně je tento DNA profil uložen i v databázi laboratoře, kde je možno ho v budoucnu kdykoliv využít k ověření parentity potomků. Vytvoření DNA profilu zde stojí 1050,- Kč vč. DPH, při 3 a více vzorcích zaslaných najednou je cena 950,- Kč. K cenám za vyšetření je dále samozřejmě třeba připočítat cenu za odběr vzorku, která se může lišit (řádově by se mohla pohybovat mezi 100,- až 200,- Kč), a také poštovné za zaslání vzorku. Jde však o jednorázový výdaj, navíc tentýž vzorek krve lze využít současně i k testu na PKD u bulteriérů či na PLL u miniaturních bulteriérů. Čas od času (několikrát ročně) organizuji hromadné akce DNA, kdy je možné i s jedním vzorkem získat množstevní slevu. V případě zájmu mě neváhejte kontaktovat.

A co zahraniční krytí?

Několikrát mi byla položena otázka, jak by to vlastně bylo s povinností DNA profilu u krycích psů v případě zahraničního krytí, pokud by měly být DNA profily u chovných jedinců povinné. Pochopitelně jsme nuceni respektovat podmínky chovnosti dané země, a tak není možné po chovném psu ze zahraničí povinně vyžadovat DNA profil. Lze tedy jednoduše u zahraničních chovných psů DNA profil vynechat, potomci z takového krytí by tak měli potvrzenou jen maternitu, avšak povinnost DNA profilu při jejich uchovnění by nadále platila. Anebo možnost druhá – lze požádat majitele krycího psa o zaslání vzorku krve či stěru sliznice krycího psa a DNA profil mu nechat vytvořit (samozřejmě nepovinně), pokud bude majitel svolný. A přesně tak jsem postupovala i já u mého vrhu MBT ze zahraničního krytí, moje fena má, dle dostupných informací, jako první MBT u nás vytvořen DNA profil, požádala jsem tedy majitele krycího psa o odběr krve u jejich veterináře. Vzorek poté zaslali k nám do Genomie, kde byl DNA profil psa vytvořen, já jsem byla uvedena jako žadatel, mně tedy byla zaslána faktura, kterou jsem uhradila, a mně také přišel výsledek zkoušky – DNA profil psa. Oba rodiče mého vrhu tedy mají DNA profil a štěňátka tedy mají potvrzenou parentitu – jako první v ČR – jde tedy o první vrh MBT u nás s ověřenou parentitou. A budou i další? Ráda bych.....



Některé z výhod testování vzorků DNA:

1) Pro nové majitele: Při výběru vašeho štěňátka se můžete spolehnout na to, že pes i fena, po kterých si štěně vyberete, jsou opravdu ti, jež uvádí chovatel a jež jsou uvedeni v PP, ať již vás rodiče vašeho nového štěňátka zaujali krásným exteriérem, vyrovnanou povahou či například svým zdravím. Pokud bude k dispozici DNA profil obou rodičů, potvrzením parentity lze získat ověřený původ štěněte dokonce ještě před jeho odběrem od chovatele.
2) Pro majitele krycích psů: Jestliže váš chovný pes nakryje chovnou fenu, půjde odhalit, pokud by tutéž fenu nakryl následně ještě jiný pes, který ani nemusí být chovný, případně může předávat jakoukoliv vadu či zdravotní problém, a tento problém by pak mohl být přisuzován právě vašemu psu coby oficiálnímu otci vrhu. Tím, že dáte k dispozici DNA profil svého psa, nabízíte chovatelům jakýsi bonus ve formě transparentnosti původu. S genetickým profilem lze také nabídnou psa fenám velmi vzdáleným - při inseminaci zasílaným spermatem je vždy vyžadován DNA profil.
3) Pro majitele chovných fen: při výběru krycího psa majitel feny sleduje krevní linie a zajímají ho také předchozí odchovy toho kterého psa. Při ověření DNA má tedy jistotu, že uvádění potomci vedou krev daného plemeníka. Chovatel, který si vybere krycího psa s DNA profilem a nechá své feně také vytvořit DNA profil, pak může nabízet štěňátka z vrhu s možností ověření DNA.
4) Pro majitele bulteriérů obecně: jednoznačná identifikace jedince např. při odcizení psa, při soudních sporech apod., zamezení případným podvodům při krytí a tím nekontrolovatelnému předávání negativních znaků a nemocí, možnost sledování výskytu a vývoje některých dědičných onemocnění po generace apod.



Od ČLSCH 2013 uběhla již řada měsíců a musím říct, že se stále ozývají noví zájemci o DNA, ať již zájemci o DNA profil či o genetické testy např. na PKD. Jsem za váš zájem moc ráda a pevně doufám, že se najde více těch, kteří (prozatím nepovinné) testování DNA podpoří a pomohou tak rozšířit databázi DNA profilů, kde bude v budoucnu možné ověřovat parentitu potomků našich současných chovných jedinců.

© Petra Knihová

článek aktualizován v říjnu 2014









Aktuality

4.2.2018

Ciao Bella Mini Sherak

naše chovná fena miniaturního bullteriéra Ciao Bella Mini Sherak absolvovala veškará zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

15.7.2017

Capri Blu Mini Sherak

naše mladá fenka miniaturního bullteriéra Capri Blu Mini Sherak složila zkoušku ZOP, ZZO a také canisterapeutické zkoušky

1.7.2017

Adios Amigos Mini Sherak

náš plně testovaný chovný pes miniaturního bullteriéra Adios Amigos Mini Sherak ve svých 3 letech opakovaně absolvoval veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravý, vhodný k chovu - udělen CZDR II.

23.5.2017

Avallon Beauty Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Avallon Beauty Mini Sherak opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

23.5.2017

Asmine Belle Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Asmine Belle Mini Sherak opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

20.5.2017

Afinity Blue Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Afinity Blue Mini Sherak - matka našeho vrhu E-Mini Sherak - opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

14.5.2017

Captain Hope Mini Sherak

mladý pejsek miniaturního bullteriéra Captain Hope Mini Sherak - na své první výstavě ve Finsku získal skvělé ocenění V1, CAJC, BOJ, BOS

5.5.2017

B-Mini Sherak

všichni jedinci z tohoto vrhu absolvovali veškerá zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravý/á, vhodný/á do chovu, celý vrh je tedy plně testovaný s ověřenou parentitou

5.5.2017

Bonjour Madame Mini Sherak

naše fenka miniaturního bullteriéra Bonjour Madame Mini Sherak absolvovala veškerá zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu, je tak nyní plně testovaná


Novinky na webu

4.2.2018

Ciao Bella Mini Sherak

naše chovná fena miniaturního bullteriéra Ciao Bella Mini Sherak absolvovala veškará zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

14.3.2017

T-3 Sherak

fotogalerie vrhu - přidány nové fotografie psa Tiger Sherak ve 3 letech

2.11.2016

C´est la Vie Mini Sherak

mladá fenka miniaturního bullteriéra C´est la Vie Mini Sherak - přidány aktuální fotografie

7.9.2016

Romance Sherak

naše chovná fena Romance Sherak, matka několika našich vrhů a také matka našeho chovného psa Vinty Sherak - přidána aktuální fotografie z 13 let věku

Vítejte na sherak.cz

Odkazy

doporučujeme Vám:

veterinární péče e-shop



SHERAK

chovatelská stanice německých ovčáků a miniaturních bullteriérů

Rooseveltova 1512 Říčany 251 01