Náš život s bullíčkem: před odběrem

naše zkušenosti, poznatky a postřehy, které by se mohly hodit zájemci o štěňátko minibullíčka - než si přineseme domů štěňátko...

Náš život s bullíčkem: před odběrem

Přestože chovám psy již více než 20 let, jde o německé ovčáky, kteří všichni žijí převážně venku. Naše minibullteriérka Bianca tak pro nás byla vlastně prvním "domácím" psem a na její příchod jsem se důkladně připravovala. Mé mnohaleté zkušenosti s chovem psů byly jistě výhodou, šlo však o prvního psa, který měl žít výhradně s námi doma. Vymýšlela jsem, co vše bude třeba doma mít či naopak nemít a jak vše zařídit tak, aby štěňátko mělo vše potřebné a já se nemusela bát o jeho bezpečí. Tehdy by mi bývaly pomohly rady těch, kteří již touto etapou prošli a vědí, co nás čeká a na co se připravit. Dnes - po pěti letech a vychování dvou fen minibullteriéra (k Biance předloni přibyla i její dcera Avallon), již zkušenosti mám. Proto jsem se rozhodla je sepsat, podělit se o ně a novým majitelům tak poradit s tím, jak se co nejlépe postarat o nového člena rodiny.

Vše je sepsáno ve dvou článcích. Zde na této stránce najdete rady a doporučení, jak se přpravit a také vybavit ještě před příchodem štěňátka. Jak se věnovat štěňátku, které jste si právě přivezli domů, jak nejlépe budovat hygienické návyky, jak štěně socializovat apod., popisuji v navazujícím článku Náš život s bullíčkem: máme doma štěňátko. Pokud ani v jednom z těchto článků nenajdete vše, co Vás zajímá, podívejte se ještě na Vaše otázky - naše odpovědi, možná to, co Vás zajímá, najdete právě tam. Informace o výživě štěněte najdete v článcích Výživa štěněte MBT a Doplňky výživy u MBT.




Jak se připravit na příchod štěňátka

Naprostá většina z nás má nějakou práci, spolu se štěnětem je tedy třeba vyřešit pracovní dobu a odchody do práce. V počátečním období doporučuji, aby byl se štěňátkem stále někdo doma - čím déle, tím lépe - a trávit s ním co nejvíce času. A tak je vhodné se předem domluvit a vzít si dovolenou. Štěněcí období netrvá dlouho, rychle uteče a co v této době zanedbáte, těžko se později dohání. Chcete-li mít ze štěňátka jednou vychovaného psa, vyplatí se neošidit ho, ale naopak věnovat mu veškerou péči a úsilí - stojí to za to, věřte mi! Ale i když jsme se štěnětem doma, nastane situace, kdy je třeba z domu odejít a nechat je samotné...

sám doma

Bulík, stejně jako každé jiné štěně, je zvídavý a má potřebu vše prozkoumávat, zkoušet a ochutnávat. Nechat ho tedy doma samotného, bez dozoru, nebývá moc bezpečné. Z toho důvodu doporučuji se ještě před pořízením štěňátka zamyslet nad tím, jaké jsou vaše možnosti, a vyřešit, kde by štěně mohlo trávit čas o samotě, aby nic nezničilo, ale hlavně si neublížilo. Jedna věc jsou škody, které může napáchat poničením vybavení domácnosti, druhá je však riziko problémů, které mohou ohrozit nejen zdraví, ale i jeho život... Překousaný kabel lze koupit nový, ale proud v něm může štěněti ublížit. Stažením ubrusu může štěně rozbít např. vázu na něm postavenou, tak však může štěně vážně poranit. Rozkousaný polštář také koupíte nový, pokud ale štěně sežere jeho výplň, někdy je třeba i operace. A takových příkladů bych mohla jsmenovat spoustu... Proto vřele doporučuji nenechávat štěně bez dozoru tam, kde by si mohlo ublížit.

Samozřejmě záleží na velikosti bytu či domu - můžete štěněti vyhradit nějaký koutek, kde odstraníte vše nebezpečné a odkud se štěně samo nedostane, abyste je tam mohli ponechat v případě odchodu. A nemáte-li vhodný prostor, pořiďte klec - ta nemusí být pro psa ničím nepříjemným, naopak, s vhodným přístupem si na ni štěně velmi dobře zvykne. Jen je třeba navykat je na ni postupně a nenásilně, což vysvětluji v mém článku Náš život s bullíčkem: máme doma štěňátko. Časem toto místo štěně bude brát za své a samo je bude vyhledávat. Já jsem obě naše bullinky naučila na klec a později na "ohrádku" naprosto bez problémů, mají trvale otevřená vrátka a často dovnitř samy chodí spát, přestože mají po bytě k dispozici další pelíšky.
Starší Bianca byla na svou klec zvyklá, ale s příchodem druhého minibullíčka, naší Avallon, jsem musela udělat doma menší úpravy. Do jedné klece se sice obě vejdou, není to ale moc pohodlné, a dvě klece se nám domů nevešly. A tak jsem místo klece pořídila již dříve zmiňovaný koutek - ohrazený prostor o velikosti 80 x 180 cm (viz. foto níže), kde mají obě holčičky dostatek místa, a dále jsem objevila tzv. dětské zábrany - jde o bezpečnostní vrátka do dveří či na schodiště, která jsem pořídila do kuchyně a jsem s nimi velice spokojená. Lze tak psovi vymezit prostor, kam smí a kam ne, a přitom na něj stále vidíte. Naprosto nám vyhovuje značka Dolle s velmi jednoduchým samonosným systémem připevnění. Bezpečnostní vrátka Dolle, přehoz a klec Savic a nakonec naše holčičky ve svém koutku a také za vrátky v kuchyni:

Náš život s bullíčkem: před odběrem Náš život s bullíčkem: před odběrem Náš život s bullíčkem: před odběrem

Náš život s bullíčkem: před odběrem Náš život s bullíčkem: před odběrem


cestování se psem

Pokud si nejste jisti použitím klece doma, pak ji jistě oceníte, budete-li s pejskem cestovat - k tomuto účelu se velmi dobře hodí ale i plastové přepravky a je na Vašem rozhodnutí, čemu dáte přednost. Každá má svá pro a proti. Klec je prostornější, skladná, ale poměrně těžká, pes ji však nezničí. Plastová přepravka je lehká, vůči vnějším rozměrům je však uvnitř o něco méně prostorná (oproti kleci je spíše vyšší a užší), nelze ji složit na plocho a pes ji může kousáním poničit. Existují ještě látkové skládací boxy, jsou velice lehké a skladné, hodí se však jen pro ty psy, kteří jsou již naučeni na přepravku, nemají snahu se z ní dostat a neničí ji. Štěně by se z takové přepravky velmi rychle dostalo ven a nejspíš by ji zničilo... Klec či přepravka je ideálním řešením např. i na výstavě, kde se psem trávíte často mnoho hodin a potřebujete, aby byl v klidu a bezpečí. A klec či jinou přepravku s sebou vozím vždy, jedeme-li někam, kde je třeba ponechat psy v klidu bez dozoru - např. hotel, dovolená apod.
Co se klece týče, je na trhu k dispozici několik druhů a velikostí, kvalitní a osvědčená je značka Savic a pro naše fenky MBT používáme velikost 91 (rozměry 91 x 61 x 71 cm). Tato klec je opravdu prostorná, takže je vhodná na každodenní použití i pro delší pobyt psa uvnitř, je však již těžší a manipulace s ní je obtížnější. Na občasné použití (např. na výstavy) by minískovi úplně stačila velikost 76 (rozměry 76 x 53 x 61 cm). K těmto klecem lze koupit i přehoz na zip (viz. foto výše), díky kterému má pes v kleci své soukromí, samozřejmě lze ale použít i větší deku.
Plastových přepravek je na trhu obrovké množství, doporučila bych tedy jen velikost - a stejně jako u klece - budete-li přepravku používat často (např. denně doma či na delší cesty autem), pak je vhodnější větší velikost (např. Clipper 5 o rozměrech zhruba 80 x 60 x 60cm), budete-li ji využívat jen občas, jen na výstavy apod., pak postačí menší (např. Clipper 4 o rozměrech 70 x 50 x 50cm). Vlevo přepravka Clipper, uprostřed Gulliver vpravo látková přepravka T-camp:

Náš život s bullíčkem: před odběrem Náš život s bullíčkem: před odběrem Náš život s bullíčkem: před odběrem


vodítka, obojky, pelíšky

Když si přivezete domů štěňátko minibullíčka, je opravdu "mini" a může vážit 2 - 4 kg, velice rychle ale roste. Oboječek, který mu je v tomto věku velký, za chvíli již nedopne, je tedy vhodné pořídit obojek s nastavitelnou délkou, ta se během růstu pohybuje zhruba od 20 do 40 cm. Když bulík dorůstá a mohutní, rozšiřuje se mu i krk, díky tomu pak v dospělosti mívají obojky tendenci převlékat se přes hlavu, doporučuji pak raději polostahovací obojek, který na krku dobře sedí, ale přes hlavu se nesvlékne. Např. polostahovací obojek Rogz či Hurtta. Vodítko pořiďte v délce, která vyhovuje, rozhodně ale oceníte i samonavíjecí flexi-vodítko. Ne všude je možné psa pustit na volno a pokud si nejste 100% jisti jeho poslušností, bývá často vhodné mít ho raději "v ruce". Na samonavíjecím flexi-vodítku se může pes proběhnout a Vy jej máte stále pod kontrolou. Ideální je flexi vodítko pro psy do 20 až 25kg o délce minimálně 5 metrů, ještě lepší je sedmi či osmimetrová varianta Long. Co se pelíšku týče, je to podobné jako s obojkem - koupíme-li věku odpovídající velikost, štěňátko z něj velice rychle vyroste. Dle mého názoru je ideální rozměr prostorného pelíšku pro dospělého miníska 90 x 60 cm, je tedy na vás, zda pořídíte jeden menší a později koupíte nový, "dospělý", či zda pořídíte rovnou ten větší, do kterého štěně doroste. Ale vzhledem k tomu, že štěňátka občas ničí, nemusel by se ten "dospělácký" pelíšek dopělosti bullíčka ani dočkat...

Náš život s bullíčkem: před odběrem


příprava na zimu, oblečky

Bullíček je plemeno, které nemá podsadu, a pokud žije s Vámi doma, je již značně zchoulostivělé. Teploty nad nulou zvládá bez problémů, jakmile se ale výrazně ochladí a teploty klesnou pod nulu, je vhodné uvažovat o nějakém oblečku. Samozřejmě také záleží na tom, v jakém ročním období si Vaše štěňátko přinesete domů - malá štěňátka bych oblékala i při teplotách nad nulou. Protože štěňata rostou opravdu rychle a obleček dlouho nevydrží, asi bych to příliš neřešila a koupila cokoliv, co štěněti sedí a Vám se líbí... Pokud si ale štěňátko přinesete v teplém počasí a budete-li řešit obleček až později pro odrostlého či dospělého bullíčka, mohu doporučit ty, které používáme a s kterými máme dobré zkušenosti, což popisuji v navazujícím článku Náš život s bullíčkem.


na článku se stále pracuje, bude doplněn o další informace a fotografie, děkuji za pochopení


© Petra Knihová



Mohlo by Vás také zajímat:

Doplňky výživy u MBT - Jaké doplňky výživy používám u svých fen MBT

Náš život s bullíčkem: máme doma štěňátko Náš život s bullíčkem: máme doma štěňátko - naše zkušenosti, poznatky a postřehy, které by se mohly hodit novým majitelům štěňátka minibullíčka - po odběru

Vaše otázky - naše odpovědi Vaše otázky - naše odpovědi - zájemci o štěňátko se mě ptají, aneb co vás opravdu zajímá.....

Výživa štěněte miniaturního bullteriéra - Jak a čím krmit Vaše štěňátko minibullíčka, vhodné pamlsky či doplňky výživy.

Aktuality

4.2.2018

Ciao Bella Mini Sherak

naše chovná fena miniaturního bullteriéra Ciao Bella Mini Sherak absolvovala veškará zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

15.7.2017

Capri Blu Mini Sherak

naše mladá fenka miniaturního bullteriéra Capri Blu Mini Sherak složila zkoušku ZOP, ZZO a také canisterapeutické zkoušky

1.7.2017

Adios Amigos Mini Sherak

náš plně testovaný chovný pes miniaturního bullteriéra Adios Amigos Mini Sherak ve svých 3 letech opakovaně absolvoval veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravý, vhodný k chovu - udělen CZDR II.

23.5.2017

Avallon Beauty Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Avallon Beauty Mini Sherak opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

23.5.2017

Asmine Belle Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Asmine Belle Mini Sherak opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

20.5.2017

Afinity Blue Mini Sherak

naše plně testovaná chovná fena miniaturního bullteriéra Afinity Blue Mini Sherak - matka našeho vrhu E-Mini Sherak - opakovaně absolvovala veškerá zdravotní vyšetření s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

14.5.2017

Captain Hope Mini Sherak

mladý pejsek miniaturního bullteriéra Captain Hope Mini Sherak - na své první výstavě ve Finsku získal skvělé ocenění V1, CAJC, BOJ, BOS

5.5.2017

B-Mini Sherak

všichni jedinci z tohoto vrhu absolvovali veškerá zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravý/á, vhodný/á do chovu, celý vrh je tedy plně testovaný s ověřenou parentitou

5.5.2017

Bonjour Madame Mini Sherak

naše fenka miniaturního bullteriéra Bonjour Madame Mini Sherak absolvovala veškerá zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu, je tak nyní plně testovaná


Novinky na webu

4.2.2018

Ciao Bella Mini Sherak

naše chovná fena miniaturního bullteriéra Ciao Bella Mini Sherak absolvovala veškará zdravotní vyšetření a testy s výsledkem zdravá, vhodná k chovu

14.3.2017

T-3 Sherak

fotogalerie vrhu - přidány nové fotografie psa Tiger Sherak ve 3 letech

2.11.2016

C´est la Vie Mini Sherak

mladá fenka miniaturního bullteriéra C´est la Vie Mini Sherak - přidány aktuální fotografie

7.9.2016

Romance Sherak

naše chovná fena Romance Sherak, matka několika našich vrhů a také matka našeho chovného psa Vinty Sherak - přidána aktuální fotografie z 13 let věku

Vítejte na sherak.cz

Odkazy

doporučujeme Vám:

veterinární péče e-shop



SHERAK

chovatelská stanice německých ovčáků a miniaturních bullteriérů

Rooseveltova 1512 Říčany 251 01